2013. július 13., szombat

(15) Amelia és a vadász {7. fejezet}

Akkor új fejezet. Ismét :D haha :D Tehát a legfőbb kritikusom szerint ez az eddigi legjobb :) reméltem ti is így fogjátok gondolni. Már csak azért is, mert ebben a fejezetben felderül az én kitalált kis világom ;) 
Jó szórakozást :)

UI.: egy megosztásos támogatást ismét örömmel vennék :)







7.





            Ne, megint a nyílhoz fognak érni! Ha még egyszer megrángatják, én abba belepusztulok! Így, hogy meg sem moccanok, egyre csökken a fájdalom… hagyjatok nyugodtan meghalni.
            - Emilia, Emilia – szólongat Matthew, miközben végigsimít az arcomon. – Ébredj fel!
            - Ébren… vagyok – válaszolok szaggatottan.
            - Találtunk… egy megoldást. De… annak következményei vannak. Hajlandó vagy vállalni őket?
            - Milyen következmények?
            - Hajlandó vagy vállalni őket? – ismétli erélyesebb hangon.
            - Nem… így nem…
Mély levegőt vesz.


            - Ez az egyetlen módja annak, hogy életben maradj… kérlek, vállald el!
Ez egy nagyon szemét húzás… elhúzni a haldokló orra előtt a mézesmadzagot, miközben tudja, hogy úgyis bele fogok menni. Hiszen mi lehet értékesebb az életnél? Még túl sok mindent kell tennem, mielőtt elmegyek. Elmenni anyuval egy földkörüli útra, Alice babájának a második anyja lenni és támogatni mindenben, majd megházasodni és végleg letelepedni valahol egy szép, napos helyen. És a listából még semmi sincs meg. Mindegy, hogy mik azok a következmények, élni akarok, bármi áron!
            - G-garantáltan… hatással van?
            - Garantáltan – megszorítja a kezem.
            - Akkor rendben… - elhaló hangon sóhajtom, kezdek ismét önkívületbe esni, de Matt gyengéden megráz, hogy magamhoz térjek.
            - Maradj ébren!
            - Ki kell húzni a nyilat, különben bele fog nőni – dörmögi Caleb türelmetlenül.
            - Nyugalom – csitítgatja Matt.
            - Ne csitítgass, te is tudod, hogy nekem van igazam!
            - Most már biztos, hogy életben marad, nincs miért izgulni.
            - Azért nem kell megvárni, amíg elvérzik! – reccsen a vadászra.
Nem akarom, hogy ismét megpróbálják… túlságosan fáj, mintha tűz égetne belülről.
            - Készen áll, Emilia? – kérdi a szakállas.
            - N-nem! – nyögöm. – Nem akarom!...
            - Pedig muszáj lesz, kisasszony, sajnálom.
            - De úgy fáj!
Segítségkérően Mattre bámulok, ő sem tudja, mitévő legyen. Nem akar bántani, fájdalmat okozni nekem, így is épp eleget tett az ügy érdekében.
            - Majd én… - elkapja Caleb csuklóját és nem engedi hozzám érni.            
            - Biztos vagy benne? Előzőleg sem akartad.
            - De, csinálja… Matt – nyüszítem, újra kezd bennem felizzani a szenvedés elcsituló parazsa.
            - Biztos? – kérdi az aggódó öreg.
            - I-igen…
            - Akkor, ha nincs rám szükség, én kimegyek… nincs kedvem végignézni – halkan motyog és egyre elkeseredettebb az arca, de most nincs időm azzal törődni, hogy miért.
            Komótosan csoszog ki, mindketten lélegzetvisszafojtva várjuk, amíg a kinti napfény utolsó sugara is szertefoszlik és újra beköszönt a félhomály a szobába.
            - Nem akarok neked fájdalmat okozni… - búg a vadász.
            - T-tudom… csak… légy gyors, kérlek.
Búsan felnevet.
            - Ilyet sem kértek még tőlem.
            - Ez most… nem annak az ideje… te… mocskos perverz – erőtlenül kuncogok.
            - Egy rántás…
            - Rendben – biccentek.
Kemény ujjait a nyíl szára köré fűzi, közvetlen a fel-le álló tüskék fölé, már ettől is hullámként csap le a kín. Az arcom eltorzul és fájdalmasat nyögök.
            - Ez így nem lesz jó – állapítja meg.
Óvatosan felemel, majd az ölébe ültet, mindenem hozzá simul és csak most tűnik fel, hogy egész testében reszket.
            - Ezt… miért?
            - Miközben kihúzom, harapd a vállam olyan erősen, ahogy csak szeretnéd.
Egy kicsit meghökkenek.
            - Nem lenne jobb… egy rongy?
            - Ez a minimum azért, amit tettem.
            - Nem vagy normális – bágyadtan pislogok fel rá a szempilláim alól.
            - Tudom – elmosolyodik. – Harapj belém!
Vonakodva, de megteszem, amit kér, kicsit hátrabiccentve a fejem az izmos karjába mélyítem a fogaimat.
            - Háromig számolok…
Egyre jobban megfeszül mindenem, ami nem jó, mert így sokkal fájdalmasabb lesz, de az emlékek még túl élénkek és tudom, hogy milyen lesz. Sőt, most még rosszabb is. Egyre jobban összeszorítom az állkapcsom, az egész testemen kicsapódik a hideg veríték, közben pedig majd elégek belülről.
            - Három! – ordít, majd egy erős rántást mér az idegen tárgyra, ami azonban nem adja könnyen magát, belülről széttépi a mellkasom, hirtelen alig kapok levegőt és vér önti el a torkom, de ezzel még nincs vége. Csak a fele jött ki.
            Sikítok, ahogy a maradék erőmből telik, a könnyeimbe majdhogynem belefulladok, aztán eszembe jut Matt széles válla, azonnal visszatapadok rá és minden kínszenvedésem beleadva szinte kitépem a húsát a helyéről. A vére keveredik az enyémmel a számban, sós és forró, undorító érzés, de szerencse a szerencsétlenségben, a szétrepedő tüdőm elnyomja a hányingert.
            - Bocsáss meg! – hörgi ő is szenvedve, majd végleg kitépi belőlem a nyilat, ami hangosat koppanva ér földet a szoba másik végében.
            Úgy érzem, hogy most nem tudok megmozdulni, az érzékszerveim megzavarodtak és átverik az agyam, úgy tetszik, mintha kénsavtól marva épp leolvadna a fél testem. Ezen már a fájdalomcsillapító váll sem segít, megállás nélkül üvöltök és siratom a használhatatlanná vált szöveteim. A vadász teljesen átölel, a karjait olyan szorosra fűzi körülöttem, mintha össze akarna roppantani, majd folyamatos előre-hátra mozgásba kezd, próbál elringatni és közben halkan csitítgat.
            - Nyugalom… vége… ne sírj… ssh… úgy sajnálom… nem akartam… nyugodj meg… ne sírj…
            Végtelenségbe nyúló percek kellenek ahhoz, hogy bár még szipogva, de leálljak a bőgéssel, de nem azért, mert már nem kínlódok. Csak éppen kezd belőlem kifogyni az élet. Egyre több vért vesztek, lassan semmi nem marad belőlem. Újra tompulni kezdenek az érzékszerveim, tudom, hogy mi jön ezek után, nemrég előfordult már… sötétség. Csak ezúttal nem ébredek fel.
            Matthew visszafektet az ágyba, utoljára végigpillantok rajta, csupa vér és veríték, csupa félelem-szag. Ha nem siet, semmiképp nem élem túl, várom, hogy végre megcsinálja azt a különleges dolgot, aminek hatalmas következményei vannak.
            - Matt…
            - Hm? – mélabúsan zeng a hangja, miközben a fejem fölött ügyködik valamivel.
            - Ha… felépültem… eljössz velem… és az anyukámmal… egy földkörüli útra?...
Szinte hallom a mosolyát.
            - Persze.
A szempilláim áttörhetetlen, fekete ketrecet képeznek a világ között és köztem, mígnem a kapu teljesen bezáródik és el nem nyel a sötétség. Minden elmosódik, oly sokszor fordult ez elő velem mostanság, hogy már-már megnyugtat. Hallom az egyre lassuló szívem lüktetését, az ereimben csordogáló maradék vér keserves zubogását és ismét azt a különös csilingelést, ami olyan, mint a mesebeli tündérpor.





            Amikor felébredek, teljes nyugalmat érzek magam körül. Könnyű vagyok, lebegek, mintha vízben feküdnék és a legjobb, hogy…
            Megmozgatom a vállam. Nincs fájdalom. Ezek szerint nem sikerült Matthew és Caleb terve és meghaltam.
            Nehézkesen felnyitom a szemeim, meggyőződésem, hogy ez mégsem a Mennyország. Ez az én falubeli házikóm, még a fehér baldachinon át is felismerem minden szegletét. Könnyedén felülök, jobban érzem magam, mint valaha, szinte kicsattanok az erőtől. Azonban van itt valami furcsa. Valami csillogó, ezüstszínű, por alapú dolog hullik le rólam, mint a perje. És ez a hang… ez volt az a csilingelés! Magas és cirógató, olyan, mint a kristálypoharak összekoccintása, csak annál még sokkal szebb. Az ujjaim közé csippentek egy adagot, mint a nagyon finom szemű púder. Vajon mi lehet ez?
            Széthúzom magam előtt a baldachint, a Brendontól kapott asztalkán egy új üvegváza és egy hatalmas csokor illatos virág áll, idáig is érezni. A mellkasomhoz kapok, mindennél jobban érdekel, hogy milyen állapotban van, de nincs vér, nincs géz, csak egy fémpénz nagyságú, vaskos heg. Gyengéden végigfuttatom rajta egy ujjam, újabb fájdalomra számítok, de nem érzek ilyesmit, csak harmóniát és nyugalmat és valamiféle megújulást. Ahhoz képest, hogy nem olyan rég haldokoltam, most pompás állapotban vagyok. Miféle va… varázslat ez? Az lenne? Varázslat?
            Két lábra állok, túl könnyűek a lépteim, mintha egy tollpihe lennék. Valami minden bizonnyal megváltozott bennem, a zsigereimben érzem. Már nem vagyok az az Emilia Quinn, aki a Märbe jött. Egyenesen a virágokhoz lépkedek, amikor halk recsegéssel kinyílik az ajtóm. Odakintről hajnali narancssárga napfény és hűvös harmat szökik be a farkassal egyetemben. Megtépázott és fáradt. Amikor megpillant lesokkol, sokáig csak bámul, mély levegőket vesz, a mellkasa fel-alá emelkedik. Én is ugyan úgy vagyok, mint ő, lebiggyesztett ajkakkal pislogok rá, egy szót sem tudok szólni, túl sok minden kering a fejemben. Mit kéne neki mondanom? Amit tett értem, azok nem hálálhatók meg szavakkal.
            - Csak egy percre mentem ki, neked pedig pont akkor kell felébredned? – szakítja meg a csendet. Szigorúnak akar tűnni, de most az egyszer nem megy neki, látszik, hogy megkönnyebbült, hogy lát. – Itt szerettem volna lenni, amikor felébredsz…
            - Um… bocsi… - mormogom.
            - Megmondtam, hogy soha nem kell tőlem bocsánatot kérned semmiért – megindul felém, céltudatosan és magabiztosan, nekem pedig ettől majd kiugrik a szívem. Meg sem áll addig, amíg szinte hozzám nem préseli magát, majd a hajamba túr és mélyen a szemeimbe néz.
            Istenem… most mit fog tenni? Én tudom, hogy mit akarok…
            - Annyira sajnálom… - magához húz, de nem azt teszi, amiért ebben a pillanatban epedek, hanem a homlokát az enyémhez szorítja.
            - Túléltem… - szepegve mondom.
            - De úgy szenvedtél, ahogy sosem érdemelted volna meg…
A vállára kúszik a kezem, amire rögtön felszisszen. Ó tényleg, a harapásom.
            - Megszenvedtél érte.
            - Ez csak egy semmiség… a megérdemelt büntetésem.
            - Én voltam a hibás… - mindketten érzékien suttogunk.
            - Miért jöttél utánam? – kérdi.
            - El akartam búcsúzni. Visszamegyek New Yorkba.
A férfi egy lépést hátrál és bűnbánóan néz rám.
            - Ezt meg kell beszélnünk…  
            - Mégis mit?
            - Még nincs itt az ideje… még pihenned kell… - elfordul és kifelé indul, de megkapaszkodom benne és visszahúzom.
            - Kérlek, magyarázd el!
            - Meg fogsz gyűlölni…
            - Mi volt az a por? Attól lettem jól, ugye?
            - Mint ahogy én is gyűlölöm azt, aki velem tette ezt… - mondja és én nem értek semmit.
            - Valamiféle varázslat volt?
            - Emilia, kérlek, még várjunk ezzel!
            - De nem tudok! Nem akarok! Mik a következmények? Nem várhatok sokáig… én… köszönök mindent, de… vissza kell mennem, ott nagyobb szükség van rám.
            - Nem érted, ugye? – kérdi.
            - Mit értenék, ha nem kapok válaszokat? – nyögöm kétségbeesetten.
Matthew felém fordul.
            - Megígéred, hogy nem fogsz kiborulni?
            - P-persze… hogyne ígérném meg, csak kérlek, magyarázd már el! – könyörgöm neki.
            - Tudsz egy kicsit hosszabban sétálni?
            - Igen. Minden oké, jól vagyok.
            - Akkor gyere velem! – gyengéden megfogja a kezem és biccent, hogy kövessem.
Úgy teszek, ahogy kéri, az ujjaink végig össze vannak fonva, mintha egy kellemes randevú utáni sétára mennénk, de nem valami romantikus helyen kötünk ki, mondjuk egy vízesésnél, vagy ilyesmi, hanem az Emerson panziónál.
            - Miért jöttünk ide? – kérdem csodálkozva.
            - Mindjárt meglátod.
Matt eddig mindig csak az utolsó fáig kísért el, de most rendületlenül tovább lép, mintha az eddigi hitét latba vetette volna.
            - Mégis mit csinálsz? – mosolygok, de ő nem viszonozza.
            - Csak menjünk – dörmögi komolyan.
Még hajnalra áll az idő, de ahogy nézem, most vannak náluk vendégek, így gondolom, a konyhában tüsténkednek és készítik elő a reggelit.
            - Amit most fogsz tapasztalni, az a valóság… ezt jegyezd meg. Megértetted?
            - Őőő… igen – biccentek.
            - Akkor kopogj be!
            - Kopogjak? Mindig csak úgy bemegyek, ez tulajdonképp egy fogadó…
            - Hidd el, most jobb, ha kopogsz.
Meredten állok a homokfútt üveg előtt és kezdek valami rosszat sejteni. Mi ez a nagy titokzatosság? De legalább most meglátják Emersonék, hogy a benti emberekkel sincs semmi gond. Hármat kopogok az üvegen, nemsoká megreccsen a padló belülről és végül Ben nyit nekünk ajtót, akinek azonnal kidüllednek a szemei és nyomban hátraesik.
            - Apa! Apa! – üvölti.
Közelebb lépek hozzá.
            - Nyugalom Ben, csak én… - itt megszakadok, mert a vadász megfogja a karom és visszahúz maga mellé.
            - Mi az, fiam?! – az öregebbik rémülten jön elő a pult mögötti kamrából.
            - Kettő kijött a Märből! – kiabálja. – Hozd a puskát!
            - Puskát?! – kiáltok. – De hisz csak én vagyok! Emilia!
Mr. Emerson dühödten a fia elé ugrik kezében egy kétcsövű puskával, amit fenyegetve tart felénk, közben pedig úgy remeg, mint a kocsonya.
            - A-a-azonnal… tűnjenek… innen! M-mi nem akarunk bajt! – dadogja halálsápadtan és zihálva, rettegés csillog az ismerős Alice-barna szempárban. 
            Ennek mégis mi baja van?
            - De hisz csak én vagyok, Emilia. Nem emlékeznek rám? – kérdem cincogva, de nem kapok választ, inkább csak újabb fenyegetést.
            - Me-menjenek és hagyjanak minket… b-békén! Ha nem tűnnek el… én… én… lövök!
            - De hát… - kezdek bele ismét, de a farkas átöleli a vállam, elfordul velem és határozott mozdulatokkal az erdő felé irányít.
            - Hé, mégis mit csinálsz?! – ripakodok rá.
            - Elviszlek onnan, még mielőtt lelőnek! Több esélyed nincs az életre!
            - De nem mehetünk el, hiszen ezek a szegények halálra vannak rémülve! Segítenünk kell nekik!
            - Abba nem gondoltál bele, hogy tőled félnek? – kérdi sejtelmes hangon.
            - Mégis miért félnének tőlem?! – teljesen felháborodott a hangom.
Matthew ráncolni kezdi a homlokát és összehúzza a szemöldökét.
            - Mert… torz… vagyok? – félve teszem fel a kérdést, amire a válasz egy szinte láthatatlan biccentés.
            A sarkamat belemélyesztem a földbe és lefékezek.
            - Ezt mégis mire véljem?! – kiáltok a férfira, aki bűnbánóan lehorgasztja a fejét. – Válaszolj! – elkapom a zöld kabát gallérját és magam felé húzom.
            Ebben a pillanatban a puska csöve eldurran, a golyó pedig pontosan a lábunknál csapódik be.
            - Gyere! – kiabál rám és berohanunk az erdőbe.
Ilyen gyorsan talán csak akkor szaladtam, amikor a boszorkák elrabolták Gretát. Nem vagyok hozzászokva és kicsit gyengébb is az állóképességem a szokásosnál, nyilván azért, mert nem olyan régen keresztül lőttek egy tüskés szárú nyílvesszővel. Amikor már biztosak vagyunk benne, hogy nem látnak minket, megállunk. Én zihálva kapaszkodom egy fába, a vadásznak ez meg sem kottyant.
            - M-mégis miért lőttek ránk? – kérdem.
            - Mert megálltál. Náluk sosem szabad megállni. Se máshol.
            - Hogy érted ezt?
Sokáig hallgat.
            - Emilia, csak így tudtalak megmenteni, meg kell értened! – kétségbeesetten rakja a szavakat egymás után.
            - Én értem, de kérlek… megtudhatnám végre, hogy… miért rémítettem halálra azokat, akikhez másfél hónapja járok szinte minden nap?
            - Torz lettél…
            - Te aztán tudsz bókolni!
            - Komolyan… már közénk tartozol és… mindenkiből ilyen reakciót fogsz kiváltani, akik nem… itt élnek.
            - Itt?
            - A Märben.
Felnézek a felettünk elterülő kék égboltra, aminek az érintetlenségébe belerondítanak a falombok.
            - Hogy érted ezt?... – kérdezem kimérten, egyre furcsább ez az egész.
            - Ez egy… külön világ, Emilia.
            - Tudom, ezt tapasztaltam…
            - Nem! Ez tényleg egy külön világ. Egy végtelen világ a végesben.
Összehúzom a szemeim.
            - Matt, te be vagy tépve?
            - Nem! – dörren az arcomba. – A Mär… egy végtelen terület, ahol mi, te és én és még több millióan élnek. És ez a szám egyre növekszik.
            - Matt, ez lehetetlen! Ez az erdő nem nagyobb… ötszáz hektárnál. Láttam a térképeken.
            - Azért láttad úgy, mert akkor még nem voltál az, ami most.
            - Miért, mi vagyok most?! – kérdem ingerülten, egyre inkább kezd felhúzni a rébuszaival.
            - Egy mär.
            - Már megbocsáss, mi? – a tenyerem a fülemhez teszem. Úgy gondolom, nem hallok jól.
            - Egy mär. Egy… egy…
            - Egy?   
            - Egy meselény…
Amit mond, az teljesen a földbe döngöl, felháborít, elbizonytalanít és dühít egyszerre.
            - Matt, te mégis minek nézel engem?! Te komolyan ennyire idiótának hiszel?!
            - Komolyan beszélek, hinned kell nekem!
            - És az előző magyarázat? Amikor azt mondtad, hogy minden csak úgy itt van?!
            - Akkor… hazudtam, az igaz, de…
            - Most meg higgyem el azt neked, hogy azok valójában meselények?! Ne röhögtess, kérlek! – hátat fordítok neki.
            - Mégis hova indulsz? – kérdi aggódón.
            - Vissza Emersonékhoz! Én egy percet sem maradok itt tovább!
            - Ne! – elkapja a derekam és visszaránt. – Nem emlékszel, hogy ránk lőttek?!
            - Biztosan csak összebeszéltél velük! – kapálózok a féri karjaiban, de nem ereszt el.
            - Hogy lőjenek le?! Gondolkozz már!
            - Akkor sem fogok elhinni egy ilyen idiótaságot! Még, hogy mese!
            - Kénytelen vagy… soha többé nem mehetsz emberek közé, különben ez lesz a vége!
            - Mégis honnan tudod?! Úgy beszélsz, mint aki marha tapasztalt ebben a témában! – ordítok.
            - Mert az is vagyok! – ő is felemeli a hangját.
            - Mégis hogy lennél?! Fogalmad sincs, mi van odakint! Még, ha igaz is, biztosan vannak olyan emberek, akik elfogadnak úgy, ahogy vagyok!
            - Nem fognak!
            - Eressz el! – kiabálok és a körmeim a húsába vájva próbálom lefejteni magamról a karjait, de nem megy, túl erős és, mintha nem érezne fájdalmat.
            Úgy tart engem, mintha egy rongybaba lennék. Kétségbeesett vagyok és félek Mattől. Hogy tud ilyen marhaságokat kitalálni? Ez teljesen megrémít.
            - Nem tudsz te semmit! – folytatom.
            - Én vagyok Matthew Roys! – üvölti, ahogy a tüdejéből telik, erre én teljesen ledermedek. - Én vagyok Matthew Roys! Én vagyok Matthew Roys! Én vagyok Matthew Roys! – az ölelése egyre inkább gyengül körülöttem. - Én vagyok Matthew Roys… én vagyok az istenverte Matthew Roys, az a mocskos szemétláda, aki létrehozta a Roys Publishing House-t… - végül teljesen elenged, azon nyomban elszökkenek tőle, ő pedig lerogy a földre, a hajába túr és tépi kezdi azt.
            - Mi?... – elhal a hangom.
Nem szól vissza, hisztériás rohamba esett, nem sír, vagy ilyesmi, egyszerűen csak kizárta a külvilágot. Letérdelek mellé, alá hajolok, hogy megkeressem a tekintetét, amikor nem találom, a két kezem közé fogom az arcát és felemelem.
            - Nem hazudsz?... – teszem fel a kérdést, válaszképp megcsóválja a fejét. – De neked már ötvenhárom évesnek kell lenned.
            - Annyi is vagyok…
            - De… olyan fiatalnak látszol…
            - Minden mesében van egy elátkozott, Emilia… jelen pillanatban ez én vagyok.
Keservesen felnevetek.
            - Ne találj ki ilyen hülyeségeket, kérlek… te… nem lehetsz ő… te nem… és ez az egész hely… nem lehet… képtelenség… csak… kitaláltad, hogy ő vagy, ugye?
            Egy belső zsebben elhúz egy cipzárt, majd a kezembe nyom egy fekete bőrkötéses pénztárcát, amely egyszer talán elegáns volt, de mára csak régi, szakadt fénye önmagának.
            - Nyisd ki! – utasít.
Széttárom a pénztárcát, amelyben halomnyi bankkártya, hitelkártya, jogosítvány és személyi igazolvány is sorakozik szépen egymás után. Kihúzom a helyéről a személyit, név szerint Matthew Roys, a képen lévő férfinak olyan hosszú a haja, hogy kényelmesen bele lehet túrni és pontosan olyan élénkezüst színű szemei vannak, mint a vadásznak, bár még sosem láttam bennük ennyi boldogságot csillogni. Ez már bőven elég lenne a meggyőzésemhez, de még jobban szemet szúr a halvány, alig pár napos borosta alatt húzódó félszeg, szexi mosoly. Ez valóban ő… ez tényleg a vadász! És a vadász egyenlő Matthew Roysszal. Minden kétséget kizáróan.   
            Hitetlenül pislogok rá.
            - Ez mégis hogy lehetséges?...
            - Évekkel ezelőtt… én is mär lettem… elátkoztak… és azóta itt élek…
            - Miért nem térsz vissza a családodhoz? Huszonhárom év elteltével is szakadatlan keresnek…
            - Mert nem ismernének fel! Nem láttad, Emersonék hogy reagáltak?
            - De… de egy szülő… egy anya, egy apa, az más… ők felismerik a gyereküket… - kétségbeesetten próbálom őt meggyőzni, de ezzel talán csak magam akarom megnyugtatni, hogy van megoldás, ez az egész csak vicc.
            - Nem… ez nem igaz… Emilia, mi már nem tartozunk közéjük… ők olyannak látnak minket, mint a szörnyetegeket…
            - Nem tudhatod… - mondom. – Nem tudhatod…
            - Pontosan tudom! – reccsen rám, egy szempillantás alatt lekerül róla a térdig érő, zöld kabát és a fehér póló és feltűnik a felsőteste.
            Izmos, minden egyes kis domborulat tökéletesen látszik, normális esetben ez akárkit feltüzelne, de most inkább szomorú… a mellkasától a hasáig három vaskos heg, karmolásnak tűnnek. A bordái között is van egy hosszabb, a karizmain is több látható, illetve a medencecsontjánál egy vaskos öt centis. És ez csak előröl.
            - Látod ezt itt?! – megfogja a kezem és a medencecsontján lévőhöz szorítja zihálva. – Ezt az apám csinálta, amikor egyik este megpróbáltam hazamenni. Leszúrt azzal a késsel, amit én adtam neki karácsonyra! – hátat fordít nekem, ott is rengeteg kisebb-nagyobb sebhely látható. Most a bal lapockáján lévő hosszú égésnyomra mutat. – Ezt az anyám csinálta, amikor menekültem ki a házból. Megütött egy izzó piszkavassal. A szülők szeretete itt már nem segít…
            Könnyek szöknek a szemembe. Egyszerre attól, hogy Mattnek miket kellett túlélnie, attól, hogy elképzelem, az én szeretteim is ezt művelnék velem, ha meglátnának és attól, hogy soha többé nem láthatom őket.
            - Ne mondd ezt… - a forró cseppek végiggördülnek az arcomon.
Ahogy rám néz, szinte elolvad az arca. Sajnál engem, őszintén bánja, hogy ezt tette velem, látom rajta. Az életem mentette meg, de nem tudom, hogy meg tudok-e neki valaha bocsájtani.
            - Annyira sajnálom… - suttogja.
            - Ennyi erővel hagyhattál volna meghalni.
            - Jesszus Emilia, mik járnak az eszedben?! – ripakodik rám.
            - Nem teljesen mindegy?! Akinek számítottam, úgyis halott vagyok, nem?!
            - De… de én… nem hagyhattalak meghalni… nekem még élsz! Vagyis… magadnak… annyi mindent tehetsz itt, tiéd az egész, csak fel kell fedezned!
            Én felállok, ő ülve marad a fűben.
            - Akár vissza is mehetek?
            - Nem… azt nem… de…
            - Akkor nem érdekel – mondom és elindulok a faluba, hisz máshova úgy sem mehetek.
            - Kérlek, várj meg! – kiált utánam, rohanni kezd, amíg be nem ér, aztán elállja az utam. – Ne gyűlölj, kérlek…
            Ellököm magamtól.
            - Ne gyűlöljelek?! Elvetted az életem! Elvetted a valódi életem és arra kényszerítesz, hogy örökre ebben a börtönben legyek és itt kísértsek, mint egy szellem!
            - Én csak… nem akartam, hogy meghalj… élve akartalak látni még… sokáig… én… én túl keveset láttam a szemed… mert… gyönyörűek a szemeid… nem akartam, hogy… élettelenek legyenek…
             Döbbenten nézek a bánatos, borostás arcába, de cseppet sem vagyok boldog, inkább végtelenül dühös és tehetetlen és ez csak jobban hergel.
            - Tehát azért mentettél meg, hogy neked jó legyen?!
            - Nem, szó sincs erről, én csak…
            - Nincs csak, Matthew! Többé… többé ne szólj hozzám, ne nézz rám, még csak a közelemben se legyél, megértetted?! – az ujjammal nagyot bökök a mellkasára. – Gyűlöllek!
            Ezzel otthagyom őt, mögötte még épp látszik az Emerson panzió, a legutolsó hely, ahol „élve” láttak és a legutolsó olyan hely, ami a szabadságomhoz tartozott.
            A faluban nem változott semmi. Mindenki teszi a dolgát, mint mindig, illedelmesen köszönnek, mint mindig, de a mosolyuk szélesebbnek látszik. Vajon tudják, hogy már én is… mär vagyok? Örökre itt kell majd élnem… az erdő fogságában. Eleinte hezitáltam, hogy menjek-e vagy maradjak, de most az életem adnám érte, hogy mehessek… milyen ironikus, hogy az életem kellett ahhoz, hogy ide láncoljanak. Mit kezdjek magammal ezek után? Nem fogom itt megtalálni a helyem… haza akarok menni… talán megérne egy próbát, de Matthew… Roys is, hogy járt? Leszúrta a saját apja és megverte az anyja… szörnyű.
            Bemegyek a házikómba, a virágok illata rögtön megcsapja az orrom. Vajon ezt kitől kaptam?
            Az asztalon még mindig ott hever a vadász holmija, a pipája, a dohánya, a könyv, amit éppen olvasott. És már értem a könyvek iránti rajongását. Akkor valóban csak egy percre mehetett ki, amikor felébredtem. Végig itt volt mellettem? És vigyázott rám… hogy aztán közölhesse a szörnyű tényeket. Tudom, hogy hálátlan és gonosz vagyok, de mégis ki az, aki nem így reagált volna a helyemben? Egy fülig szerelmes kislány… én pedig nem vagyok az. Most már végképp nem.
            Bedőlök az ágyba és szinte rögtön elalszom. Lehet, hogy ez még az átváltozásomnak tudható be. Uh… sose hittem volna, hogy kiejtek a számon egy ilyen mondatot.
            Álmomban egy olyan férfit látok, aki életében minden szemét dolgot elkövetett, amit csak lehetett. Lopott, csalt és hazudott, öreget, gyereket, nőt, férfit, mindenkit átvert, akiből csak pénzt lehetett kicsalni, de mégsem tudtam őt utálni, hisz egyik napról a másikra mindent elvesztett, amit csak szeretett… akár csak én.





            Amikor felébredek, még mindig zaklatott a lelkem, de talán majd Caleb mézédes házi teája megnyugtat. Végül is, életem végéig ihatom majd. Kicsit tartok attól, hogy ott lesz a vadász is, de majd maximum nem nézek rá. Remélem, tiszteletben fogja tartani a kéréseim és nem próbál velem sehogy se kapcsolatba lépni. Soha többé, még csak látni sem akarom.
            A fogadóba belépve mindenki egy kicsit szomorkás mosollyal fogad, lehet, hogy a szemem csal, de mintha egy kicsit meg is hajtanák a fejüket. Akkor már azt is tudják, hogy nem fogadtam jól a dolgot. Caleb már készíti is elő a bögrém és egy adag teát tölt bele.
            - Hogy van a kisasszony? – kérdi apukásan.
            - Hitetlenül… - motyogom még álmosan.
            - Majd hozzászokik.
            - Hogy örökre itt kell lennem?
            - Higgye el nekem, ez a hely csodásabb, mint amennyire el tudná képzelni, csak egy jó kalauz kell.
            - Én elhiszem, de nem terveztem, hogy… az utazásomhoz nincs retúrjegy. 
            - Bocsánat, de mi az a retúrjegy? – oldalra biccenti a fejét.
            - Áh, hagyjuk… a lényeg, hogy nem látom többé a családom…
            - Tudom, hogy az átváltozottaknak egy kicsit nehezebb a dolga, mint nekünk, akik beleszülettünk ebbe, de mi leszünk a családja, kisasszony.
            - Lehet… - dörmögöm. – Caleb?
            - Igen?
            - Elmagyaráznád nekem, hogy mégis, hogy lehetséges… - körbeemelem a bögrém– mindez?
            - Igazából pontosan mi sem tudjuk, csak mendemondák vannak az egészről… de egy biztos. Van valahol a Märben egy varázserejű virág, aminek akkora ereje van, hogy igazzá teszi a meséket a virágpora segítségével – olyan ízesen beszél, mint a régi nagyapók, akik történeteket mesélnek az unokáiknak. – És ehhez állítólag csupán egyetlen dolog kell…
            - Mi az? – most először mosolyodom el az elmúlt napokban őszintén. A tenyerembe hajtom a fejem és ámultan figyelem a szakállas félszeműt, aki az ujjával az orromra bök.
            - Pontosan az, amit most önön látok, kisasszony. Csak gyermek verzióban.
            - Nem pontosan értem…
            - Mint ön is tudja, a mesékben általában több az erőszak, mint azt az ember fia valaha gondolná. Azonban a gyermekek ezt még nem fedezik fel, csupán a szórakozást, az örömet, a vidámságot látják és értékelik a mesékben. Ez az ártatlanság és a szívből jövő öröm, vagy csodálat teszi lehetővé azt kisasszony, hogy mi most beszélgetünk.
            Nem szólok egy szót sem, teljesen belemerültem az öregbe.
            - De persze a gyermekek csak feltételezések… én is csak egy könyvben olvastam.
            - Egy pillanat, itt tudnak olvasni? – őszinte meglepetéssel kérdem.
            - Persze, hogy tudunk, de nem olyan régóta. Matt tanított meg minket rá. Az ilyen falusi népeknek, mint mi, nincs szükségünk az olvasásra, csupán a városokba űzik ezt, ott is csak az okosabbja. De Matthew szerint fontos, ezért megtanított mindenkit, aki akarta. Azóta faljuk a könyveket.
            - Szóval ő…
            - De a virág valóban létezik – folytatja. - Minden évben, csupán egyetlen egyszer, amikor kihajtja a második virágját, ami csak egy napig virít, annyi virágport ereszt szét a levegőben, ami belepi az egész Märt. Ez meggyógyítja a betegeket és a normális embereket märré változtatja. Én még jó tíz évvel ezelőtt elraktam egy zsákocskával, azt használtuk fel önön. 
            - Nem értem, ha van egy ekkora erejű virág, akkor… azt még hogyhogy nem lopták el?
            - Mert senki sem tudja, hol van.
Elnevetem magam.
            - Akkor honnan tudjátok, hogy egy évben egyszer növeszt egy második virágot, aminek a pora belepi a Märt? 
            - Mert le van írva egy könyvben. A port meg látjuk. Olyan, mint a hó, csak ezüstben.
            - De ha valaki leírta, akkor valakinek látnia kellett, nem? – huncutul vigyorgok.
            - Igaza van, valóban volt egy ember, aki egyszer látta. Feljegyzett róla minden fontos dolgot, több évig figyelte a növényt, de tudta, hogy mekkora ereje van a virágnak és azt is, ha egy rossz ember kezébe kerül, akkor az véget vethet a boldogságnak. Azért megőrizte a titkot, hogy hol van. Lehet, hogy itt, a falu mellett, de az is lehet, hogy a Sziklaerdőn túl. Hiába kutatják, nem lelik sehol.
            Bár nem tudom, hol a Sziklaerdő, de akkor biztosan nagyon messze innen.
            - Érdekes mese. Akkor innen a Mär elnevezés is, ugye? A meselényekről.
            - Pontosan.
            - A kinti emberek tudják, hogy mi folyik itt valójában?
            - Nem – megcsóválja a fejét. – Nekik ocsmány, torz lények vagyunk. Remélem, már érti a kisasszony és megbocsájtja a titkolózást.
            - Igen – mosolygok. – Én úgy emlékszem, azt mondtad még nekem, hogy néha ki szoktatok mozdulni… Emerson mégis ránk lőtt, amikor ott jártunk Mattel.
            - Ki szoktunk mozdulni, de mindig a megbeszélt helyen találkozunk. Ő szokott néha eljönni hozzánk, de még egy mär sem merészkedett el a panzióig.
            - Akkor már értem… de egy dolog még nagyon érdekel… ha már meselények, akkor…
            - Igen, Csipkerózsikától elkezdve a Százegy kiskutyán át egészen a tündékig.
            - Tündék? – felnevetek. – Melyik gyereket szórakoztatja a Gyűrű Ura?
            - Nem tudom, de saját szememmel láttam őket – ő is nevet.
Magam elé meredek, annyi-annyi kérdésem lenne… egy emberre nem lehet rázúdítani mindet.
            - És hol élnek?
            - Szétszórtan. Mindenki a saját területén, de vannak már vegyes-városok is.
            - Vegyes-város?
            - A mellékszereplők gyűjtőhelye. Ha arról beszélünk, hogy mese, akkor azalatt nem csak a főhősöket értjük, nem csak a hercegnőket és a hercegeket, hanem a köznépet is. A városokat, az országokat. Amire az író gondolt, ahogy elgondolta, minden egyes részletében, pontosan úgy válik valóra a mese.
            - Senki sem tudja, mire gondoltak éppen – somolygok.
            - De milyen szép gondolat, nem?
            - Szoktak lenni háborúk?
            - Igen. Tudja, a Märnek nincs egy nagy királya, mindenki a saját területén uralkodik és ez sok galibát okoz.            
            - Nincs irányító?
            - Egy komoly nagy? Nincs. Ha az embert nem kötik a törvények és úgy akarja, elmegy vagy megszökik. Teljesen…
            - Szabadon… - szakítom félbe.
            - Igen – bólogat.
Hűha… nem hittem volna, hogy ez az egész ennyire összetett. Lenyűgöző. Mégis, hogy maradhatott eddig észrevétlen egy ilyen hatalmas dolog ennyi lehetőséggel, kimeríthetetlen területtel? De még milyen szerencse, hogy így van… ki tudja, milyen szörnyűségek lennének, ha a nagyvilág bármely nagyhatalmú embere beférkőzne ide. Megszűnne itt minden.
            A hátam mögött nyílik a bejárati ajtó, oda se kell néznem, rögtön tudom, hogy ki jön be, szinte ösztönösen megérzem. A vadász az. A léptei egyre hangosabban és hangosabban csengnek a fülemben, mígnem megtelepednek mellettem. Jaj, ne… nem akarom, hogy hozzám érjen, vagy nézzen, vagy szóljon, az illatát sem akarom érezni.
            Amilyen hirtelen haragú és amennyire megbántottam tegnap, arra számítok, hogy csúnya módon be fog nekem szólni valamit, de nem így tesz. Lassan lecsúsztat egy lenyilazott őzet a pultra. A nyílvessző emlékére összeszorul a gyomrom. Nemrég egy ugyanilyen volt bennem is.
            - Egyelőre ennyi… - mondja komoran. – De még nem ellenőriztem a csapdákat – ezzel hátat fordít és ki is megy.
            Caleb nagyokat pislogva néz utána.
            - Hát ennek meg mi baja? – kérdi.
            - Tegnap… nagyon lehordtam.
            - Azt tudom, elmesélte, de még sosem láttam ennyi ideig szomorúnak.
            - Szomorú lenne? – kérdezek vissza.
            - Az hát, kisasszony. Azért is, amit tett önnel, hogy lelőtte, azért is, hogy átváltoztatta… bár abban nekem volt a legnagyobb részem… - mondja bűnbánón.
            - Ugyan Caleb… nem a te hibádból kezdődött az egész… - nyugtatom.
            - De a legjobban biztosan az bántja, hogy ön annyira lehordta.
            - Persze, hogy lehordtam, hiszen… miatta…
            - Tudom és ezt megértem és ő is, viszont végig reménykedett, hogy ön meg fogja érteni ezt. Csak életben akarta tartani.
            - Sikerült neki…
            - Ön ezt nem érti, kisasszony.
            - Már, hogy ne érteném! Én vagyok az áldozat.
            - Matthewt még sosem láttam olyan kétségbeesettnek, mint amikor önt hozta be a fogadóba nyíllal a mellkasában. Amikor a kihúzásra került a sor, azt mondta, ő nem akarja, mert nem akar önnek fájdalmat okozni. Amikor pedig átváltoztatta, végig ott ült ön mellett, a kezét szorongatta és folyamatosan a bocsánatáért esedezett és azért, hogy ne gyűlölje, mert abba belepusztulna. Még senki sem volt neki olyan fontos, mint ön, kisasszony és most úgy érzi, végleg elvesztette.
            - Talán így van… - motyogom.
            - Ne legyen kőszívű – dorgál a szakállas.
            - Ez azért nem ilyen egyszerű dolog… idő kell, hogy megemésszem. Ő ugyanolyan helyzetben van, mint én és tudta, mivel jár mindez, mégis megtette.
            - Kisasszony, ön tudna azzal a tudattal élni, hogy elpusztította azt, aki a legfontosabb magának az életben?
            - Nem… de én, hogy éljek úgy, hogy a számomra legfontosabbak elpusztultnak hisznek?
            - Matthew tudja. Segíteni akar. Szüksége van önre és önnek rá.

Igaza van. Szükségem van rá, de egyszerre gyűlölöm is. Kénytelen leszek vele megbékélni, hiszen egy légtérben fogunk élni, nem kerülhetjük egymást örökre. És végül is tényleg megmentette az életem, de olyan módszerrel, ami egy újat ad és nincs lehetőség visszamenni a régibe. Egy új világban egy megújult Emilia, akinek reméljük hamarosan a szilánkosra tört szíve és lelke is megújul. 

Nincsenek megjegyzések: